Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων: το Ινδικό παραμύθι της επικαιρότητας



Οργίασαν οι παντογνώστες του διαδικτύου, με αφορμή τα γεγονότα στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Η γνωστή κατηγορία των ανθρώπων που νομίζουν ότι γνωρίζουν τα πάντα απλά και μόνο βλέποντας τις εκπομπές της Νικολούλη, αυτοί που έχουν γνώμη και γνώση επί παντός επιστητού και εννοείται πως αυτή η γνώση κρύβει απέραντη σοφία και δεν κρατιούνται να μην την κοινωνίσουν και σ’ εμάς τους υπόλοιπους.
Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το ευνόητο ενδιαφέρον  των ανθρώπων για όσα συμβαίνουν στην κοινωνία. Πόσο μάλλον, όταν αφορούν σε θέματα που άπτονται της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Ο καθένας λοιπόν μπορεί να λέει και να γράφει ελεύθερα τη γνώμη του. Αλλά η έκφραση γνώμης προϋποθέτει  πρώτα γνώση, έρευνα, περίσκεψη και κυρίως ευθύνη. Ευθύνη απέναντι στα γεγονότα και κυρίως απέναντι στα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Οι γνωστοί λοιπόν παντογνώστες του διαδικτύου αλλά δυστυχώς και αρκετοί γνωστοί και φίλοι από το στενό ή ευρύτερο κοινωνικό μας περιβάλλον, οι οποίοι καθώς φαίνεται βαριούνται θανάσιμα την πνευματική βάσανο, έχουν επιδοθεί σε ένα όργιο σχολίων και κριτικής που αφορούν το προσωπικό και κυρίως τον διευθυντή της Σχολής. Ιδού ορισμένα απανθίσματα  κριτικής που συνέλεξα στο διαδίκτυο:

Ένας αγανακτησμένος πατέρας12/03/2015 12:30
Το παιδί δεν προκειται να βρεθεί. Αλλιώς θα ειχε βρεθεί ήδη. Αυτά τα γίδια όμως που τον ανάγκασαν να χαθεί πρέπει να πάνε φυλακή. Μαζί και το αίσχος που παριστάνει το διευθυντή. Τέτοιοι βολεψάκηδες υπάρχουν παντού στο δημόσιο και γιαυτο είμαστε σε αυτά τα χάλια. Γίδια ε γίδια του κερατά.


Ε.ΒΟΛΟΣ11/03/2015 22:00
ΜΑΝΤΖΑΡΗ ΕΙΣΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ, ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ, ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ. ΕΙΣΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΠΟΤ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗ ΕΣΥ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΣΟΥ.


Διευθυντής για κλάματα10/03/201518:57
Μπα και επειδή δεν είναι εκπαιδευτικός έπρεπε να αγνοεί τέτοια σοβαρά περιστατικά βίας? Ασε που τόσες μέρες το έπαιζε τάχα μου ανήξερος ενώ εδώ στο ρεπορτάζ λέει οτι μέχρι και επιστολή απο φοιτητές είχε έρθει στα χέρια του!!! Άντε γιατί όλοι θέλουν να βγάλουν την ουρίτσα τους απ'έξω...

Πέρα από το ύφος των παραπάνω σχολίων που δεν αξίζει να σχολιάσω, είναι φανερή η εύκολη και επιφανειακή κρίση. Στη διατύπωση γνώμης και κριτικής υποτίθεται ότι ενυπάρχει και η συναίσθηση πιθανών συνεπειών και δεν εννοώ τις νομικές αλλά τις ηθικές. Καταδικάζουμε με ευκολία ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε, βασιζόμενοι σε γεγονότα που νομίζουμε ότι τα ξέρουμε αλλά στη πραγματικότητα τα αγνοούμε. Οι άνθρωποι, έλεγε ο Δημοσθένης, θα ήταν καλύτεροι, αν τα λόγια τους ήταν αγοραζόμενο αγαθό. Η ουσία του περιεχομένου τέτοιων απόψεων είτε αυτές εκφράζονται διαδικτυακά είτε σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις , μου θυμίζουν το Ινδικό παραμύθι με τους επτά τυφλούς και τον ελέφαντα, που κάθε ένας τους ψηλαφούσε ένα τμήμα του ζώου κι έτσι δεν μπορούσε να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για το «τι είναι ο ελέφαντας».
Όλοι έχουμε τους διανοητικούς μας περιορισμούς, αλλά ας δώσουμε τουλάχιστον την ευκαιρία στον εαυτό μας να ψηλαφήσουμε όσο μεγαλύτερο τμήμα του ελέφαντα μπορούμε.
Η επιστολή του Διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής προς τους αρμόδιους ίσως μας δώσει την ευκαιρία να δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος. Ας διαβάσουμε το απόσπασμα που δημοσιεύει το zappit.gr (οι υπογραμμίσεις δικές μου):

...«Φέτος διαμένουν 95 φοιτητές. Τα προβλήματα από τη διαμονή τόσο μεγάλου αριθμού οικότροφων, στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, σας είναι ήδη γνωστά. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν πιστεύουμε ότι λειτουργεί Οικοτροφείο με ανήλικους μαθητές και μάλιστα μικτό (αγόρια και κορίτσια), χωρίς να έχει προσωπικό, ούτε καν στα χαρτιά - στο πρόσφατο οργανόγραμμα του ΕΛΓΟ δεν προβλέπεται καμία θέση. Είναι κοινή απόφαση όλου του προσωπικού της Σχολής, ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκύψουν και νομικά θέματα (π.χ. σε περίπτωση ατυχήματος, σεξουαλικής παρενόχλησης, σωματικής βίας, με υγειονομικές υπηρεσίες κλπ.).»...

Διαβάζοντας το απόσπασμα αυτής της επιστολής προς τους αρμόδιους, αναρωτιέμαι μήπως ορισμένοι ψάχνουν εναγωνίως το εξιλαστήριο θύμα, προκειμένου να φανεί ότι το σύστημα κάνει σωστά τη δουλειά του. 

Ας μου επιτραπεί λοιπόν να απευθύνω ένα μήνυμα προς τους συναδέλφους – εργαζόμενους στη Γαλακτοκομική Σχολή δανειζόμενος μια φράση του κυνικού φιλόσοφου Αντισθένη όταν αυτός πληροφορήθηκε ότι ο Πλάτωνας είπε άσχημα λόγια γι αυτόν: «Βασιλικόν, καλώς ποιούντα κακώς ακούειν» (είναι μεγαλειώδες να σε κατηγορούν ενώ κάνεις το σωστό).

Το πιο ανησυχητικό δε που παρακολουθεί κανείς τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο είναι και τα δημοσιεύματα περί «λουκέτου» της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων. Μιας ιστορικής Σχολής με 95 χρόνια ιστορίας και προσφοράς στη Ζωική Παραγωγή της Χώρας. Ελπίζω η ΠΕΠΤΕΓ, το ΓΕΩΤΕΕ, η ΠΕΓΔΥ, οι τοπικοί φορείς να  δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την απρόσκοπτη λειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων. 

Άφησα για το τέλος το αυτονόητο, το είπε άλλωστε και ο διευθυντής της Σχολής, προτεραιότητα έχει να βρεθεί το παιδί σύντομα και ζωντανός. Για τα υπόλοιπα : «Αγει δε προς φως την αλήθειαν χρόνος»

Λαγός Μανώλης
Τεχν. Γεωπόνος MSc

Δεν υπάρχουν σχόλια: