Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Αυτόματα Συστήματα Αρμέγματος (AMS).



Τα τελευταία 100 χρόνια, η γαλακτοβιομηχανία ενσωμάτωσε την τεχνολογία προκειμένου να μεγιστοποιήσει την απόδοσης και το κέρδος της. Η πίεση για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης παράλληλα με τη μείωση των εισροών, οδήγησε σε νέες προσεγγίσεις για τη διαχείριση και το άλμεγμα των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένης και της εφαρμογής της ρομποτικής άλμεξης.

Τα ρομποτικά συστήματα αρμέγματος (γνωστά και  ως Προαιρετικά Συστήματα Αρμέγματος (VMS), ή Αυτόματα Συστήματα Αρμέγματος (AMS)),  έχουν σχεδιαστεί ώστε να αλμέγουν περίπου 60-70 αγελάδες δύο έως τρεις φορές την ημέρα. Τα ζώα φορούν κολάρα με αναμεταδότες που προσδιορίζουν την αγελάδα που εισέρχεται στη ρομποτική μονάδα. Μπαίνοντας το ζώο στη μονάδα, το σύστημα τοποθετεί αυτόματα τα θήλαστρα στις αγελάδες.

Τα AMS έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος κατά 10%, να μειώσουν το κόστος εργασίας κατά 18% και ταυτόχρονα να βελτιώσουν την ευημερία των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής επιτρέποντας στις αγελάδες να επιλέγουν πότε θα αλμεχθούν. Οι αγελαδοτρόφοι δεν επωφελούνται μόνο από τη μείωση του κόστους  εργασίας και την αύξηση της παραγωγής αλλά τους εξασφαλίζει και από ένα πιο ευέλικτο τρόπο ζωής.

Αν και τα ρομποτικά συστήματα υπάρχουν ήδη  από τη δεκαετία του 1990, οι τεχνολογική πρόοδος στο τομέα  ενίσχυσε σημαντικά την ευρύτερη αποδοχή και τη χρήση τους. 


Ωστόσο, πολλοί γαλακτοπαραγωγοί που χρησιμοποιούν AMS δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πλήρως αυτά τα αναμενόμενα οφέλη, για ποικίλους λόγους. Για παράδειγμα, οι γαλακτοπαραγωγοί δεν μπορούν να δουν πλήρως τη μείωση στο φόρτο εργασίας επειδή μερικές αγελάδες δεν ανταποκρίνονται εθελοντικά στην αλμεγή ή επειδή δεν ενσωματώνουν πλήρως ή αποτελεσματικά το AMS στην καθημερινή διαχείριση της μονάδας. Έρευνες έχουν  διεξαχθεί εξετάζοντας τα συστήματα AMS έναντι των συμβατικών, εστιάζοντας κυρίως στην υγεία της αγελάδας, την απόδοση και τη ποιότητα του γάλακτος, καθώς και ορισμένους  οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες που σχετίζονται με την έγκριση και χρήση του AMS. Επιπλέον, επειδή τα AMS βασίζονται στην εθελοντική αλμεγή των αγελάδων, οι έρευνες επικεντρώνονται και στη συμπεριφορά των αγελάδων σε εγκαταστάσεις με AMS, με ιδιαίτερη έμφαση στη κυκλοφορία του ζώου γύρω από το σύστημα και το τρόπο χρήσης του από το ζώο. Ωστόσο, τα ενίοτε αντιφατικά ευρήματα που προκύπτουν από τις διάφορες μελέτες για το θέμα των AMS, υποδεικνύουν ότι οι διαφορές στις μεταβλητές διαχείρισης και οι διαφοροποιήσεις σε επίπεδο εκμετάλλευσης μπορεί να είναι πιο σημαντικές για την αποδοτικότητα των AMS και συνεπακόλουθα την παραγωγή γάλακτος από τα χαρακτηριστικά του ίδιου του συστήματος αλμεγής.

Η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος απαιτεί προσεκτική μελέτη λόγω του υψηλού κόστους αγοράς αλλά και των αλλαγών στις υποδομές που απαιτεί η εγκατάστασή του (κτίριο, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις κλπ). Το κόστος εγκατάστασης μιας μονάδας υπολογίζεται περίπου στα 150.000 ευρώ. Μια ισραηλινή εταιρία, η MiRobot, ισχυρίζεται ότι το ρομποτικό σύστημα άλμεξης που κατασκεύασε παρέχει τις ίδιες δυνατότητες με τα γνωστά συστήματα AMS που έχουν αναπτύξει άλλες  μεγάλες εταιρίες, με κόστος όμως που δεν ξεπερνά τα 12.000 $.

Όπως όλες οι τεχνολογικές καινοτομίες, έτσι και τα Αυτόματα Συστήματα Αρμέγματος θα χρειαστούν το χρόνο τους προκειμένου να ενταχθούν στην καθημερινότητα της ζωικής παραγωγής. Ευρωπαίοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι μέχρι τα τέλη του 2020, το 20% των ευρωπαϊκών μονάδων γαλακτοπαραγωγής θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία AMS.

Πηγές:
  • «Invited review: The impact of automatic milking systems on dairy cow management, behavior, health, and welfare.» J Dairy Sci. 2012 May;95(5):2227-47, Jacobs JA, Siegford JM.
  • http://farmofthefuture.net/
  • http://www.timesofisrael.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια: