Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΠΩΛΗΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ

Ηλίας Καλόγηρος

Τεχνολόγος Γεωπόνος

Το νομοσχέδιο ως αναφορά την πώληση κτηνιατρικών φάρμακων βρίσκετε στη σωστή διάσταση (σαφώς και πρέπει για την εκτέλεση κτηνιατρικής συνταγής και πώληση kτην. φαρμ. να γίνεται από υπεύθυνο επιστήμονα - βλέπε τεχνολόγο γεωπόνο ζωικής παραγωγής) .

Όμως δεν θα πρέπει να περιορισθεί στα κτην.φάρμακα, θα πρέπει να περιλάβει και τα διατροφικά συμπληρώματα (πρόσθετες ύλες για διατροφή ζωών) αλλά και τις ζωοτροφές (πλήρεις, σύνθετες, ανόργανες , ισορροπιστές, κτηνοτροφικά γαλατά κλπ).

ΑΣΤΟΧΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Οι κτηνίατροι, τα κτηνιατρικά γραφεία , έχουν την νομοθετική κάλυψη να συνταγογραφούν και να πωλούν ταυτόχρονα κτηνιατρικά φάρμακα. Τίθεται έτσι ζήτημα δεοντολογίας κατά πόσον κάποιος που συνταγογραφεί να έχει και το δικαίωμα να πωλεί και το φάρμακο (γιατί δεν γίνετε το αυτό και στο ανθρώπινο;).

Έπ’ αυτού θα μπορούσαμε να αναφέρομε πλείστα όσα παραδείγματα που αποδεικνύουν την ασυμβατότητα του "συνταγογραφώ"και "πουλώ" ο ίδιος.

Έτσι μπορώ έχοντας αυτή την ¨ευχέρεια¨, να πουλώ το ακριβότερο φάρμακο, να πουλώ περισσότερα από τα απαιτούμενα, να προσπαθώ να πιάσω τους στόχους πώλησης που θέτουν οι φαρμακευτικές εταιρίες για να επωφεληθώ γενναίων εκπτώσεων η παραδείσιων ταξιδιών σαφώς με γνώμονα το περισσότερο κέρδος.

Κατά καιρούς σκάνδαλα έχουν έρθει στην γνώση όλων μας. Παραθέτω το πιο χαρακτηριστικό !!!!!!

«χοίροι και αγελάδες... ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ»

«κύκλωμα που πουλούσε λαθραία κτηνοτροφικές συνταγές χρεώνοντας τα ταμεία ανακάλυψε το υπουργείο εργασίας»

Νίκος Χασαπόπουλος - Έλενα Φυντανίδου
Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Ρεμούλες με φάρμακα τα οποία χορηγούνται σε αγελάδες, χοίρους, άλογα, ακόμη και σε γάτες, αλλά χρεώνονται σε... ηλικιωμένους ασφαλισμένους του οργανισμού γεωργικών ασφαλίσεων (ΟΓΑ) βρίσκονται από χθες στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης. πίσω από τις παράνομες συνταγογραφήσεις κτηνιατρικών σκευασμάτων, κυρίως εμβολίων, βρίσκεται κύκλωμα κτηνιάτρων και φαρμακοποιών. το κύκλωμα αποκαλύφθηκε με επιστολή αγρότη από περιοχή της Πελοποννήσου προς τον υπουργό εργασίας κ. Λοβέρδο. την ίδια ώρα, σε περιοχές της υπόλοιπης χώρας οι ελεγκτές του ΟΓΑ είδαν έκπληκτοι, κατά τη διάρκεια ελέγχων που διενήργησαν στην κεντρική Ελλάδα και στη Μακεδονία, ότι νεκροί... αναστήθηκαν, κινητικά ανάπηροι περπάτησαν, τυφλοί βρήκαν ξαφνικά το φως τους και οδήγησαν ταξί, ενώ άνδρες λάμβαναν φάρμακα για την εμμηνόπαυση... Σε ό,τι αφορά την καταγγελία για το όργιο της παράνομης συνταγογράφησης κτηνιατρικών φαρμάκων, έχουν ξεκινήσει έρευνες τόσο από το υπουργείο εργασίας όσο και από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης. ειδικότερα αναφέρεται σε αυτήν ότι επιτήδειοι προμήθευαν φάρμακα που προορίζονται για ζώα σε κτηνοτρόφους χρεώνοντάς στον ΟΓΑ. η κομπίνα είχε στηθεί ως εξής: ο φαρμακοποιός κρατούσε συνταγολόγια ηλικιωμένων ασφαλισμένων του ΟΓΑ στα οποία κτηνίατροι έγραφαν φάρμακα για ζώα. τα εν λόγω φάρμακα τα κρατούσαν παράνομα σε αποθήκες ή στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου τους προκειμένου να τα χορηγήσουν, αντί αμοιβής, σε κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα. Με δύο λόγια, οι «προμηθευτές» των κτηνιατρικών φαρμάκων έκλεβαν... τις αγελάδες και τα άλλα ζωντανά, και κατ΄ επέκταση τον ΟΓΑ.

Η αλόγιστη και ¨ανεξέλεγκτη¨ (γίνονται προσπάθειες έλεγχου, μάταια όμως) χρήση κτην. φαρμακ. συνεπικουρούμενη από το αλόγιστο κέρδος (παραγωγών και κτηνίατρων) για την καταπολέμηση ασθενειών στα ¨βιομηχανικώς¨ εκτρεφόμενα ζώα, δημιουργεί οιονεί υγειονομικά προβλήματα στον πληθυσμό .

Πρόσφατη ερευνά (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2011) του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων αλλά και παλαιότερες εργασίες του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου τμήμα ζωικής παραγωγής έδειξε το πρόβλημα αυτό σε όλο του το μεγαλείο , κατά το μέγιστο στα σφαγεία (χοιρινά , βοοειδή, κλπ.) ανιχνεύτηκαν αντιβιοτικά σε υψηλές ποσότητες (40%-60%).

Προτάσεις :

α) Πρέπει το υπουργείο να δει σοβαρά τον διαχωρισμό συνταγής και πώλησης κτην. φαρμ. όπου ο κτηνίατρος θα βεβαιώνει την ασθένεια των ζωών κατόπιν επίσκεψης στον στάβλο και θα συνταγογραφεί και κατόπιν ο τεχν. γεωπόνος ζ.π. θα εκτελεί την συνταγή .

β) Ένα μέτρο προς όφελος των παραγωγών και έλεγχου των αυθαιρεσιών (τιμές, ποσότητες, υπερδοσολογια, κερδοσκοπία διαπλοκή, κλπ) είναι η διατίμηση πανελλαδικά των κτηνιατρικών φάρμακων.

γ) Όσον αφορά στην κυκλοφορία (διαχείριση, πώληση) προϊόντων του προεδρικού διατάγματος υπ¨ αριθμ.105/86 για την διατροφή των ζωών, των προσθέτων υλών που χρησιμοποιούνται στην διατροφή των αγροτικών ζωών κανονισμός (εκ) αριθ. 1831/2003 του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του συμβουλίου.
<βλέπε πρωτεϊνικά προϊόντα που παρασκευάζονται από μικροοργανισμούς οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα των βακτηριών , ζυμών, φίκων, κατώτερων μυκήτων, αμινοξέα αλάτων, υδροξυλιωμένα ανάλογα αμινοξέων, κλπ ανόργανα, οργανικά άλατα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ούρια, συντηρητικά, αντιοξειδωτικα, γαλακτωματοποιητες, χρωστικές, αρωματικές, βελτιωτικά της πεπτικότητας, σταθεροποιητές χλωρίδας των εντέρων, ουσίες που επηρεάζουν θετικά το περιβάλλον, άλλες ζωοτεχνικές προσθετές ύλες κλπ.> ζωοτροφών (πλήρεις, σύνθετες, ανόργανες, συμπυκνώματα, κλπ.) οι οποίες βρίσκονται σε συγκεκριμένη αναλογία πρώτων υλών (δημητριακών καρπών, υποπροϊόντα ελαιουργίας, των άνωθεν κατηγόριων κλπ.) ενίοτε φέρουν ζωοτεχνικές πρόσθετες ύλες (κοκκιδιοστατικά και ιστομονοστατικα κλπ.

Καταλαβαίνουμε έτσι ότι οι ζωοτροφές γενικά αποτελούν φάρμακο όταν βρίσκονται σε συγκεκριμένη αναλογία οι προσθετές ύλες και τα διατροφικά συμπληρώματα μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά ( βλέπε προπιονικο ασβέστιο, πρόσθετο ζωοτροφής για την αντιμετώπιση υπερκετοναιμίας, μεταβολικής ασθένειας, αγελάδων γαλακτοπαραγωγής ,λόγο κακής διατροφής κλπ.)

Η ορθολογική διατροφή των αγροτικών ζωών εγγυάται την υψηλή απόδοση αυτών έχοντας παράλληλα άριστη υγειά . Είναι αντικείμενο επιστημονικό των τεχνολόγων γεωπόνων ζωικής παραγωγής, μιας και είναι το μοναδικό τμήμα σχολής πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης που για τέσσερα χρόνια ασχολείται αποκλειστικά , εν είδει ειδικότητας, με την ζωοτεχνία .

Αντί αυτού η πολιτεία έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την παραγωγή , διακίνηση-εμπορεία των άνωθεν προϊόντων σε κάθε παραγωγό έμπορο, ο οποίος αυτοχρίζεται ειδικός (εν έτη 2011 γυρνάμε στο κομπογιαννιτισμό και τον μεσαίωνα).Αναρωτιέμαι λοιπόν πως θα στηριχθεί επιστημονικά το προϊόν; τι συμβουλές θα δοθούν στους παραγωγούς για τη χρήση αυτών; σε περίπτωση προβλήματος τι διατροφικά σκευάσματα θα τους δοθούν; Όπως αντιλαμβάνεστε οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι με την εμπορία κτηνιατρικών φαρμάκων πωλούν κατά το κέφι τους (κέρδος τους) με αποτελέσματα τραγικά για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές ζωοκομικών προϊόντων.

Πρόταση: η παραγωγή (ζωοτροφών) διακίνηση – πώληση των άνωθεν προϊόντων να γίνεται από υπεύθυνο επιστήμονα τεχ.γεωπ.ζ.π. μιας και είναι αντικείμενο των σπουδών τους (το οποίο πηγάζει από το πρόγραμμα σπουδών τους ,φυσιολογία αγρ. ζωών, διατροφή αγρ. ζώων ι,ιι, βρωματολογία, κλπ.)

Στο κάτω κάτω της γραφής η πολιτεία έχει κατάλληλα καταρτιζόμενους επιστήμονες. Γιατί δεν τους εκμεταλλεύεται για την ορθή παραγωγή και διακίνηση-εμπορεία προϊόντων που επηρεάζουν τα μέγιστα την παραγωγή ζωοκομικών προϊόντων αλλά και την υγειά των ζωών προς όφελος των παραγωγών – πολιτών αλλά και της οικονομίας;

Tα δημόσια κτηνιατρεία δεν εκδίδουν συνταγές , συνταγές εκδίδουν μόνο οι ιδιώτες κτηνίατροι !!!!!!! οι συντεχνίες - ομάδες  απύθμενων συμφερόντων δυστυχώς κάνουν κουμάντο στην χώρα μας .

Ποιος κτηνίατρος ιδιώτης θα δίνει συνταγές προς εκτέλεση σε κατάστημα τεχνολόγου γεωπόνου; Σαν να λέμε έχουμε άδεια οδήγησης αυτοκίνητου αλλά απαγορεύουμε τη χρήση αυτοκίνητου.

Επί του παρόντος, οι συνάδελφοι ας εκφράσουν τις απόψεις τους για το θέμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: