Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Η Κάθετη Γεωργία



Το έτος 2050, σχεδόν 80% του πληθυσμού της γης θα κατοικούν στα αστικά κέντρα. Εφαρμόζοντας τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για τις σημερινές δημογραφικές τάσεις, ο ανθρώπινος πληθυσμός θα αυξηθεί στο μεσοδιάστημα κατά περίπου 3 δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, θα απαιτηθεί επιπλέον αρόσιμη γη που θα ξεπερνά κατά 20% την έκταση της Βραζιλίας ώστε να παραχθούν οι αναγκαίες ποσότητες τροφίμων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες από την αύξηση του πληθυσμού, αν οι παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές συνεχίζουν με τη μορφή που είναι σήμερα. Επί του παρόντος, σε όλο τον κόσμο, πάνω από 80% της γης που είναι κατάλληλη για την αύξηση των καλλιεργειών είναι σε χρήση (πηγές: FAO και η NASA). Ιστορικά, περίπου 15%  έχουν χρησιμοποιηθεί για την εναπόθεση  αποβλήτων.
Τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί αυτή η επικείμενη καταστροφή;

Μια πιθανή λύση: η Κάθετη Γεωργία.


Κάθετη γεωργία είναι η πρακτική της καλλιέργειας των φυτών μέσα σε πολυώροφα θερμοκήπια  ή σε χώρους με κάθετα κεκλιμένες επιφάνειες. Η σύγχρονη αντίληψη της κάθετης καλλιέργειας χρησιμοποιεί τεχνικές παρόμοιες με τα γυάλινα θερμοκήπια, όπου το φυσικό φως του ήλιου συμπληρώνεται με τεχνητό φωτισμό. Ένας ουρανοξύστης-θερμοκήπιο με ύψος 250 μέτρα μπορεί να διαθέτει καλλιεργήσιμη επιφάνεια μεγαλύτερη από 750.000 τ.μ. Ο όγκος των γεωργικών προϊόντων που θα μπορούσαν να παραχθούν είναι αντίστοιχος με αυτή που θα προέκυπτε από 4.000 στρέμματα καλλιεργούμενου εδάφους.
Η πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο της κάθετης παραγωγής φυτών «ECOPIA® Farms», η οποία εδρεύει στο San Francisco, παράγει τα προϊόντα της χρησιμοποιώντας 97% λιγότερο νερό και  95% λιγότερη έκταση σε σχέση με τις αντίστοιχες συμβατικές καλλιέργειες, τουλάχιστον όπως η ίδια ισχυρίζεται. (1)  Μια άλλη εταιρία κάθετης παραγωγής γεωργικών προϊόντων, η «FarmedHere®», με έδρα το Chicago, στην επίσημη ιστοσελίδα της γράφει: «Η παραγωγή της FarmedHere καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους σε αστικές υποδομές, μακριά από έντομα, ασθένειες, φυτοφάρμακα και καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν τις περισσότερες συμβατικές καλλιέργειες σήμερα. Η τεχνολογία της κάθετης καλλιέργειας που χρησιμοποιούμε και των μεθόδων τοπικής διανομής, μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας, το χρόνο μεταφοράς και το κόστος παρά πολύ, καθιστώντας αυτό το πρότυπο έναν από τους πιο βιώσιμους τρόπους που εξασφαλίσουν προσβασιμότητα σε φρέσκο, υγιεινό προϊόν, παραγόμενο σε κέντρα των πόλεων, σε κάθε εποχή. Κατά μέσο όρο, ένα κεφάλι  μαρουλιού ταξιδεύει 1.200 μίλια για να φθάσει το πιάτο σας, τα φυτά μας, ταξιδεύουν μόλις κατά πλάτος της πόλης του Σικάγο, και αυτός είναι ο λόγος  που είναι τα πιο φρέσκα.»  
Εκτός από τις hightech εταιρίες κάθετης παραγωγής γεωργικών προϊόντων, ο εν λόγω τρόπος παραγωγής υιοθετείται  από όλο και περισσότερους ευκατάστατους πολίτες της Κίνας, οι οποίοι δεν εμπιστεύονται τα προϊόντα που αγοράζουν στα super markets και παράγουν μόνοι τους, σε μικρές εξοχικές εκτάσεις (dachas), τα αγροτικά προϊόντα που καταναλώνουν.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθετης γεωργίας.

Πλεονεκτήματα:
·        Δεν εμφανίζονται προβλήματα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες (ξηρασίες, πλημμύρες ή παράσιτα δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν ένα κάθετο θερμοκήπιο).
·        Όλα τα τρόφιμα είναι βιολογικής καλλιέργειας, (όταν τα παράσιτα και οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ζήτημα, είναι εύκολο να αποφευχθεί η χρήση ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων).
·        Επιτρέπει στις αρόσιμες γαίες να «επιστραφούν» στη φύση, για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.
·        Μετατρέπει το μαύρο/γκρίζο νερό, σε νερό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί,  με τη χρήση της εξατμοδιαπνοής.
·        Μειώνει το κόστος μεταφοράς των προϊόντων.

Μειονεκτήματα:
·        Η δημιουργία ενός κατακόρυφου αγροκτήματος παίρνει πολύ χρόνο και χρήματα.
·        Η περιορισμένη ποικιλία των φυτών που μπορούν να καλλιεργηθούν, (τα είδη των λαχανικών που είναι σε θέση να αναπτυχθούν στο σύστημα κάθετης γεωργίας είναι προς το παρόν περιορισμένα σε σύγκριση με την παραδοσιακή καλλιέργεια).
·        Σε ένα περιβάλλον ελεύθερο εντόμων, η γονιμοποίηση θα πρέπει να γίνει με το χέρι.
·        Το κόστος της θέρμανσης και φωτισμού.

Με τη πρόοδο της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της τεχνολογίας γενικότερα, πολλά από τα μειονεκτήματα της εφαρμογής της κάθετης γεωργίας θα αντιμετωπιστούν.

Παρακάτω, μπορείται να δείτε video σύντομης παρουσίασης του θέματος από τον Dickson D. Despommier, ο οποίος θεωρείται ο ''πατέρας" της ιδέας της Κάθετης Γεωργίας. Ο Dickson D. Despommier είναι ομότιμος καθηγητής της μικροβιολογίας και της δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Από το 1971-2009, πραγματοποίησε την έρευνα του στον ενδοκυτταρικό παρασιτισμό και δίδαξε μαθήματα σχετικά με παρασιτικές ασθένειες, ιατρική οικολογία και οικολογία. 




 (1) http://www.ecopiafarms.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: