Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Φάρμες - βιομηχανίες για τα αιγοπρόβατα




«Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης πρόβειου κρέατος». Με αυτόν τον εντυπωσιακό και ενδιαφέροντα συνάμα τίτλο η ηλεκτρονική σελίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ πληροφορεί τους αγρότες και όλους μας για τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της κτηνοτροφίας. Οι πρώτες σκέψεις που κάνει κάποιος είναι ότι επιτέλους ήρθε η ώρα στην Ευρώπη και τη χώρα μας, το αιγοπρόβειο κρέας να πάρει τη θέση που του αξίζει. Να μην χρειάζεται π.χ., στα νησιά μας και στα τουριστικά μέρη να ξοδεύονται αμφιβόλου ποιότητας και άγνωστης προέλευσης κρέατα και οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι να εμπαίζονται από τους εμπόρους-μεσίτες και τελικά να εξαναγκάζονται να πωλούν τα αμνοερίφιά τους σε εξευτελιστικές τιμές.
Αλλά ας δούμε τι ακριβώς είναι αυτό το πρόγραμμα και από πού προέρχεται. «Το πρόγραμμα είναι πανευρωπαϊκό, θα είναι τριετούς διάρκειας», και πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα. «Θα ξεκινήσει την άνοιξη και είναι ενταγμένο στον ευρωπαϊκό κανονισμό για τα μέτρα προώθησης αγροτικών προϊόντων» όπως αναφέρει η ανακοίνωση του οργανισμού για το αγγλικό μοσχαρίσιο και αρνίσιο κρέας –EBLEX. Το πρόγραμμα αυτό «αξίας 7,7 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από τους οργανισμούς EBLEX (Αγγλία), Interber (Γαλλία) Bord Bia (Ιρλανδία) από κοινού με την ΕΕ». Έτσι μάθαμε και τους χρηματοδότες (ας τους συγκρατήσουμε, μάλλον θα τους βρούμε μπροστά μας). Μετά από αυτό άρχισαν να δημιουργούνται κάποιες αμφιβολίες, που έπαψαν όμως να υπάρχουν, γιατί το κείμενο είναι πολύ σαφές.

«Για το κοινό καλό»

«Από αυτή την καμπάνια υποστήριξης πρόκειται να ωφεληθούν έξι χώρες: Αγγλία, Ιρλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία και Δανία. Στόχος της εκστρατείας είναι να σταματήσει η πτωτική πορεία στην κατανάλωση και στην παραγωγή πρόβειου κρέατος, μέσω της ευαισθητοποίησης για τη σημασία που έχει η ευρωπαϊκή παραγωγή αρνιού».
Η συνέχεια του κειμένου δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Την παραθέτουμε για να υπάρχει πλήρης εικόνα. «Η καμπάνια θα απευθύνεται στο ηλικιακό κοινό από 25 έως 45 ετών και θα περιλαμβάνει διαδικτυακή επικοινωνία, συνεργασία με μπλόγκερς τροφίμων και δημοσιογράφους, αλλά και προωθητικές ενέργειες σε καταστήματα, κίνητρα για τους κρεοπώλες και έντυπη διαφήμιση. Το ιδιαίτερο αυτής της καμπάνιας είναι ότι πολύ μεγάλοι οργανισμοί από διαφορετικές (και ανταγωνιστικές μεταξύ τους χώρες) ενώνουν τις δυνάμεις τους για το κοινό καλό. Εφόσον η ΕΕ συνδράμει την επένδυσή μας, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και να ακουμπήσουμε περισσότερους καταναλωτές, με γενικό στόχο την τόνωση της ζήτησης για πρόβειο κρέας» δήλωσε σχετικά ο Νικ Άλεν στέλεχος του EBLEX.

Η μετάλλαξη της αγροτικής οικονομίας

Η ΠΑΣΕΓΕΣ δημοσιεύει την ανακοίνωση αυτή χωρίς να δίνει άλλες πληροφορίες, χωρίς καν ένα σχόλιο. Προφανώς, όμως θα ήθελε να ενημερώσει τους αγρότες-κτηνοτρόφους για το καλό τους ή για το τι τους περιμένει; Όπως και να είναι, χρειάζεται να σταθούμε σ’ αυτή. Κατ’ αρχήν ήρθε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τους έλληνες κτηνοτρόφους που αγωνιούν και πασχίζουν να διασώσουν τα ζώα τους, αντιμετωπιζοντας τεράστιες δυσκολίες και οικονομικά προβλήματα καθώς και τη σχεδόν παντελή έλλειψη κρατικής μέριμνας για την καταπολέμηση των ασθενειών, ευλογιά και καταρροϊκού πυρετού. Ήρθε ακόμα σε μια στιγμή που ο αγροτικός κόσμος σε χώρες της Ευρώπης βρίσκεται σε αναστάτωση. Χαρακτηριστικό από αυτή την άποψη είναι τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Γαλλία, εκεί όπου οι κτηνοτρόφοι αγωνίζονται να εμποδίσουν την εγκατάσταση μιας φάρμας (αγροτοεργοστάσιο) χωρητικότητας 1.000 αγελάδων.
Για τον αγώνα τους αυτό εννέα συνδικαλιστές της Αγροτικής Συνομοσπονδίας διώχθηκαν και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση και μεγάλες χρηματικές ποινές. Ωστόσο ο εισαγγελέας της έδρας, αναγνώρισε ελαφρυντικά «γιατί ο αγώνας τους δεν είχε ταπεινά, ιδιοτελή κριτήρια, αλλά ήταν αγώνας για τη διαφύλαξη της κοινής περιουσίας, όπως το περιβάλλον». Οι αγροτοσυνδικαλιστές για τον αγώνας τους αυτό είχαν τη συμπαράσταση εκτός των συναδέλφων τους από πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις και οργανώσεων της Αριστεράς αλλά και πολιτών που με ανακοινώσεις τους επισημαίνουν ότι: με όλα τα σχέδια που επεξεργάζονται τελευταία αποβλέπουν «στη μετάλλαξη της αγροτικής παραγωγής σε μια βιομηχανοποιημένη καπιταλιστική εκμετάλλευση», που θα στηρίζεται στα φθηνά εργατικά χέρια…

Έλεγχος από 5 έως 6 εταιρίες

Η ανακοίνωση αυτή που φιλοξένησε η ΠΑΣΕΓΕΣ μπορεί να δώσει κάποιες απαντήσεις για το αναπτυξιακό σχέδιο που κατέθεσε στο Γιούρογκρουπ η κυβέρνησή μας. Ένα σχέδιο που βασίστηκε στη μελέτη της εταιρίας Mckinsey και χρηματοδοτήθηκε από το ΣΕΒ και της Ε.Τ. Στο σχέδιο αυτό προβλέπεται τα επόμενα χρόνια η γεωργική παραγωγή να ελέγχεται από 5-6 μεγάλες εταιρίες. Το σχέδιο αυτό κρύβεται επιμελώς, βέβαια, από τους αγρότες και δεν δόθηκε απάντηση στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 4.6.2014 ή απαντήθηκε τις τελευταίες ημέρες στην επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την κτηνοτροφία στη Βουλή;.

Πηγή: http://www.epohi.gr/portal/oikonomia/17968-farmes-viomixanies-gia-ta-aigoprovata

Δεν υπάρχουν σχόλια: