Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Επιστολή διαμαρτυρίας για την αναστολή λειτουργίας του τμήματος Ζ.Π. του ΤΕΙ Ηπείρου.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διατάραξη του επιστημονικού, παραγωγικού και οικονομικού ιστού της Ηπείρου με ταυτόχρονη αλλοίωση του αγροδιατροφικού της χαρακτήρας, κρούουν 19 επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα της περιοχής. Οι επιχειρήσεις αυτές ζητούν με επιστολή τους προς την Υπουργό Παιδείας τη συνέχιση λειτουργίας του Τμήματος Ζωϊκής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, καθώς σε περίπτωση που αυτό κλείσει τότε δημιουργείται ένα ντόμινο προβλημάτων σε βάρος δεκάδων επιχειρήσεων, αλλά και της Ηπείρου γενικότερα. Οι 19 επιχειρήσεις που υπογράφουν την επιστολή, μεταξύ των οποίων ορισμένες από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα της Ηπείρου, τονίζουν πως είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη, επιστημονικά τμήματα που είναι άρρηκτα δεμένα με την παραγωγική μηχανή και την προηγμένη έρευνα της Ηπείρου να μπαίνουν στο στόχαστρο του Υπουργείο Παιδείας με αποκλειστικό και μόνο κριτήριο τον σχετικά μικρό αριθμό φοιτούντων. Επίσης, οι επιχειρήσεις σημειώνουν πως πρέπει όλοι οι φορείς να κινηθούν υπέρ της λειτουργίας του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, καθώς η διατήρησή του συμβάλει στην εκπαίδευση των φοιτητών και στην διεξαγωγή πρωτότυπης έρευνας με πρακτική εφαρμογή των καινοτόμων αποτελεσμάτων της στις παραγωγικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων αυτών. Επιπλέον το συγκεκριμένο τμήμα του ΤΕΙ συμβάλλει ουσιαστικά στην ενημέρωση των επιχειρήσεων σε θέματα σύγχρονων τεχνικών παραγωγής, που η χρησιμότητά τους διαπιστώνεται καθημερινά στο πιάτο του καταναλωτή. Στη συνέχεια οι 19 επιχειρήσεις αναφέρουν και τα εξής:

«Η συμβολή του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής δεν περιορίζεται απλά σε συμβουλευτικό ρόλο, αλλά αποτελεί για τις επιχειρήσεις μας δεξαμενή άντλησης καταρτισμένων στελεχών, σε θέματα διαχείρισης – υγείας ζωικού κεφαλαίου και ποιοτικής παραγωγής ασφαλών τροφίμων, ενώ παράλληλα, διατηρώντας ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με το Τμήμα, έχουμε τη δυνατότητα εφαρμογής τεχνολογιών αιχμής στις παραγωγικές διαδικασίες των επιχειρήσεών μας. Η πορεία του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής συμβάδισε απόλυτα με την δικιά μας ενδυνάμωση και η αλληλοϋποστήριξη οδήγησε την περιοχή μας να είναι από τις πιο φημισμένες στην Ελληνική επικράτεια για τον πλούτο και την διατροφική αξία των τροφίμων της. Η σταθερή και επιτυχημένη αυτή διασύνδεση των δυνάμεων της γνώσης και της παραγωγής αποτελούν τη δικλείδα ασφαλείας για το μέλλον της περιοχής μας. Ιδιαίτερα, κάτω από τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, η στήριξη και η ενδυνάμωση της κτηνοτροφικής παραγωγής αποτελούν μονόδρομο για την αναπτυξιακή πορεία της Ηπείρου. Συνεπώς, κάθε σκέψη ή απόφαση για αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, αποδυναμώνει την κοινή προσπάθεια, αφού θα διαταράξει καίρια τον επιστημονικό, παραγωγικό και οικονομικό ιστό της περιοχής και θα αλλοιώσει τον αγροδιατροφικό της χαρακτήρα. Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει άμεσα την απόφασή του και καλούμε όλους τους υπεύθυνους φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου να απαιτήσουν το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου να συνεχίσει αδιατάρακτα να προσφέρει το έργο του προς την κοινωνία και προς την κύρια παραγωγική βάση της περιοχής, την κτηνοτροφία και τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης».

Την ανοιχτή επιστολή υπογράφουν οι Αγροτικοί Πτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί Ιωαννίνων «Πίνδος» και Άρτας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Προβατοτρόφων Αναπαραγωγής Προβάτων Φυλής Φριζάρτας, η Βιομηχανία παραγωγής επεξεργασίας και εμπορίας κρεάτων Αφοί Γιολδάση - Δ. Παπαδόπουλος, η Βιομηχανία ζωοτροφών ΒΙΟΖΩΗ Α.Ε, η Βιομηχανία γάλακτος Ηπείρου ΚΑΡΑΛΗΣ Α.Ε, η Βιομηχανία κρέατος Ηπείρου ΒΙΚΗ Α.Ε, οι γαλακτοβιομηχανίες Αφοί Παππά Ο.Ε και Υιοί Σ. Μπάφα ΑΒΕΕ, η βιομηχανία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ, το Ηπειρωτικό Εργαστήριο Κρέατος, η μονάδα κρέατος ΚΟΚΚΑΛΗ ΖΩΗ και ΣΙΑ ΟΕ, η βιομηχανία ζωοτροφών - πτηνοτροφών και ιχθυοτροφών LAKY ΑΕ, οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ Θ. ΑΒΕΕ, η μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος ΠΑΠΑΜΑΝΟΣ Α.Ε, το Περιβαλλοντικό Πάρκο «Μπουραζάνι», οι Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις Άρτας ΑΒΕΕ, η Φάρμα ΧΗΤΑΣ Α.Ε και οι Χοιροτροφικές Επιχειρήσεις Ηπείρου Α.Ε.

Πηγή: Epirus Gate

Δεν υπάρχουν σχόλια: