Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ανοικτή επιστολή ΠΕΠΤΕΓ προς Επιστημονικές και Επαγγελματικές Ενώσεις Πτυχιούχων ΤΕΙ & Πτυχιούχους ΤΕΙ

                                                                                                      1 Οκτωβρίου 2010


Aγαπητοί συνάδελφοι

Φίλοι

Δυστυχώς, όσοι παρακολουθείτε τα τεκταινόμενα στην ελληνική παιδεία, καθημερινά διαπιστώνετε ότι οι διακηρύξεις και οι σχεδιασμοί της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, είναι ψευδεπίγραφοι και υποκρύπτουν μόνο ιδιοτέλεια και σκοπιμότητες που εξυπηρετούν λίγους.

Η παιδεία, πρέπει να υπάρχει και να σχεδιάζεται για πολλούς. Πρέπει να είναι ποιοτική και να καλλιεργεί το αίσθημα της Δικαιοσύνης.

Εμείς, οι απόφοιτοι των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, είμαστε η ζωντανή απόδειξη ότι η παιδεία στην Ελλάδα δεν ακολουθεί τον δρόμο της ποιότητας και της δικαιοσύνης.

Επί 27 χρόνια τα ΤΕΙ και μαζί και εμείς, λυδωρούμαστε και εξαπατούμαστε από την Ελληνική Πολιτεία.


Μας αρνούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα έπρεπε να έχουμε για να μην θιχτούν τα μεγάλα συντεχνιακά επιμελητήρια.

Μας θέτουν συνεχώς φραγμούς στην επαγγελματική μας αποκατάσταση και εξέλιξη. Τραγική αποκάλυψη είναι ότι οι Τ.Ε. στον δημόσιο τομέα είναι μόλις το 9% ενώ οι Π.Ε. το 50%.

Στον ιδιωτικό τομέα, επί σειρά ετών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ομοίως υφίστανται συνεχώς πιέσεις που δεν τους αφήνουν να αναπτυχθούν ενώ κατά κανόνα οι νέοι πτυχιούχοι Τ.Ε. εξοστρακίζονται τεχνηέντως από την αγορά εργασίας του αντικειμένου τους.


Συνάδελφοι.


Μετά και την συνάντηση της Υπουργού Παιδείας και του Πρωθυπουργού στους Δελφούς με τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και τις ζοφερές απόψεις τους, που ακούστηκαν για το μέλλον των ΤΕΙ, βάλτε καλά στο μυαλό σας , ότι :


- Η μοναδική Υπουργός που λειτούργησε τεχνοκρατικά και σεβάστηκε όσα επαγγελματικά δικαιώματα έχουμε, αποπέμφθηκε από τον Πρωθυπουργό. Αντίθετα, όσοι μας αγνόησαν επιβραβεύθηκαν και παρέμειναν στις θέσεις τους ή αναβαθμίστηκαν


- Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει δεχτεί συνάντηση με τις Ενώσεις μας επί 8 μήνες, και προχωρεί με αδιαφάνεια την έγκριση Π.Δ. όπου προβλέπουν έμμεσα την επαγγελματική και ακαδημαϊκή σφαγή των Πτυχιούχων όλων των σχολών των ΤΕΙ μέσα από "διευρυμένα επιμελητήρια" που δεν πρόκειται να γίνουν για να μας φερθούν δίκαια και "επίπεδα τεχνικής ευθύνης" που θα μας περιορίζουν σε ανούσιες επαγγελματικές δραστηριότητες.


- Ετοιμάζεται η μόνιμη επαγγελματική υποβάθμιση των Τ.Ε. στον Δημόσιο Τομέα (σχέδια Οργανισμών για τις Περιφέρειες, τροποποιήσεις στο ΥΕΘΑ κ.λ.π.)


- Ετοιμάζεται η μόνιμη επαγγελματική υποβάθμιση των Τ.Ε. στον ιδιωτικό Τομέα και το ελεύθερο επάγγελμα, καθώς προφανέστατα το Υπουργείο Παιδείας προωθεί την κατάταξή μας στο 5ο επίπεδο επαγγελματικών προσόντων μαζί με τα κολέγια !


Θυμηθείτε τις πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας :

- "άλλο ΤΕΙ άλλο Πανεπιστήμια",

- "δεν μπορεί ένας ανθοκόμος να περνά από το ίδιο εξεταστικό σύστημα που περνά ένας γεωπόνος....",

- "άλλο ανθοκόμος και άλλο γεωπόνος και άλλο νοσοκόμος και άλλο γιατρός....",

- "τα ΤΕΙ είναι τεχνικές σχολές και δεν χρειάζεται να έχουν 4 χρόνια σπουδών...",

- "η χαμηλή προτίμηση των υποψηφίων για τα ΤΕΙ δείχνει ότι πρέπει να υπάρξει ένας Καλλικράτης στην Εκπαίδευση..",

- "υποψήφιοι που δεν εισήχθησαν ούτε σε ένα ΤΕΙ με χαμηλή βαθμολογία, πήγαν στο εξωτερικό και επέστρεψαν με πτυχία ανταγωνιστικά ως προς αυτά των ελληνικών ΑΕΙ..." !

Με λίγα λόγια συνάδελφοι.

Επί σειρά ετών, το ελληνικό Κράτος μας εξαπάτησε οδηγώντας χιλιάδες νέους και νέες στα ΤΕΙ μόνο και μόνο για να μην υπάρχει μεγάλη ροή φοιτητών στο εξωτερικό.

Έδωσαν στα ΤΕΙ τυπικά τον ρόλο του Τριτοβάθμιου Ανώτατου Ιδρύματος αλλά στην πράξη εμείς οι απόφοιτοι αντιμετωπιστήκαμε ως τριτοκοσμικοί πολίτες, αποφοίτους Λυκείου ή και κατώτεροι. Οι σπουδές μας δεν αναγνωρίστηκαν ακόμα στην Ελλάδα.

Και ακόμα χειρότερα μας θεωρούν τους ανόητους που δεν αντιλαμβανόμαστε το παιχνίδι που έπαιξαν τόσα χρόνια στις δικές μας πλάτες και στις νέες γενιές μετά από εμάς, και τι μας ετοιμάζουν.

Συνάδελφοι.

Βρισκόμαστε στο τελευταίο σκαλί της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής μας απαξίωσης. Είναι πλέον ολοφάνερο ότι το Υπουργείο Παιδείας προωθεί πλήρως τις απόψεις των συντεχνιακών επιμελητηρίων για τα ΤΕΙ ("...τα ΤΕΙ δεν είναι ΑΕΙ..., είναι τεχνικές σχολές...., "η "ανωτατοποίηση" δεν κάνει τα ΤΕΙ ΑΕΙ...).

Σε αυτό το στάδιο, εάν δεν αντιδράσουμε, θα έχουμε συνυπογράψει με την σιωπή μας, την εξαφάνισή μας και θα έχουμε πετάξει στα σκουπίδια τα χρόνια των σπουδών μας, το επάγγελμά μας, το εισόδημά μας, την αξιοπρέπειά μας.

Σας καλώ :

- Τους μεμονωμένους συναδέλφους :

1) Να στείλετε όλοι μηνύματα διαμαρτυρίας στο προσωπικό email του Πρωθυπουργού και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και να τονίσετε το απαράδεκτο και το άδικο της πολιτικής που ακολουθούν σε βάρος μας.

2) Να στείλετε όλοι μηνύματα διαμαρτυρίας στους Προέδρους των ΤΕΙ καθώς η στάση τους πρέπει να γίνει πιο υπεύθυνη έναντι των αποφοίτων τους. Ιδιαίτερα στον Πρόεδρο του ΤΕΙ Πάτρας !

τα emails των πολιτικών προσώπων βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Βουλής (www.parliament.gr)

τα emails των Διοικήσεων των ΤΕΙ βρίσκονται στην ιστοσελίδα του κάθε ΤΕΙ

3) Να συμμετάσχετε μαζικά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα προγραμματισθούν στο προσεχές διάστημα.


- Τις Ενώσεις αποφοίτων ΤΕΙ :

1) Να στείλουμε νέες επιστολές διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό, το Υπουργείο Παιδείας και τις Διοικήσεις των ΤΕΙ.

2) Να παρευρεθούμε δυναμικά σε οποιαδήποτε νέα συνάντηση Προέδρων και Αντιπροέδρων ΤΕΙ γίνει εφεξής.

3) Να επισκεφθούμε άμεσα τους Προέδρους των ΤΕΙ στα οικεία Ιδρύματα.

4) Να επικοινωνήσουμε με όσους απόφοιτους έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό και στην Ελλάδα (καθηγητές σε ΑΕΙ, διδάκτορες, επιχειρηματίες κ.λ.π.) , και να τους ζητήσουμε να στείλουν επιστολές διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό και τους έλληνες Βουλευτές.

5) Να στείλουμε επιστολές διαμαρτυρίας σε όλα τα Κόμματα της Βουλής, καθώς το τελευταίο διάστημα, ΟΛΑ τα κόμματα της Βουλής έχουν αποφανθεί αρνητικά για τα ΤΕΙ και τους αποφοίτους τους, δηλαδή εμάς!

6)Να οργανώσουμε στοχευμένες κινητοποιήσεις στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

7) Να αναλάβει κάθε Ένωση αποφοίτων ένα Ίδρυμα ΤΕΙ και να διοργανώσει άμεσα συζήτηση ενημέρωσης με τους φοιτητές σε συνεργασία με τον οικείο φοιτητικό σύλλογο.

Συνάδελφοι, εάν τώρα δεν αντιδράσουμε σε τρεις μήνες θα είναι πολύ αργά.
Έχουμε την δυνατότητα να ξεπεράσουμε οριστικά αυτήν την απαξιωτική και καταστρεπτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας.
Σκεφθείτε ότι, οι νόμοι για τα ΤΕΙ που έδιναν αξία στα Ιδρύματα και τους αποφοίτους δεν εφαρμόστηκαν ποτέ από την Πολιτεία και τα Επιμελητήρια. Μόλις όμως ψηφισθεί ένας νόμος που θα υποβαθμίζει τα ΤΕΙ και τους αποφοίτους του, θα εφαρμοστεί αμέσως.

Κωνσταντόπουλος Ιωάννης

Τ.Ε. Γεωπόνος

Γ. Γραμματέας Κ.Δ.Σ. της ΠΕΠΤΕΓ

Μέλος του ΣΟΦ - ΓΕΤΡΟΤΕ

Μέλος στην Επιτροπή για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων ΤΕΙ.



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί σύνάδελφοι,
καλές οι προθέσεις και το αγωνιστικές διακηρύξεις για τον "ανένδοτο" αλλά εκτιμώ οτι, σε αυτή τη φάση οι αποφάσεις για τα ΤΕΙ έχουν ληφθεί και δρομολογηθεί. Φοβάμαι οτι, το τρένο της απαξίωσης και υποβάθμισης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων έχει ξεκινήσει και ήδη αναπτύσει μεγάλη ταχύτητα. Χρειάζονται κεντρικά συντονισμένες κινήσεις και όχι αποσπασματικές.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν μιλάτε πιο καθαρά βρε παιδιά?
Απο που συμπεραίνεται οτι μας έχουν βάλει στη βαθμίδα 5 των προσόντων? Σας έχουν σφυρίξει κάτι στο αυτί και δεν μας το λέτε.

Υ.Γ. Βγάζω σπυριά όταν ακούω οτι μας βοήθησε η Γιαννάκου και πήγε σπίτι της επειδή στήριζε τα ΤΕΙ. Μη τρελαθούμε τελείως τώρα!
Η κα. Γιαννάκου μιλώντας για την αναβάθμιση των ΤΕΙ αυτό που έκανε είναι να αναβαθμίσει τους Εργοδηγούς σε Τ.Ε.!! Τίποτε άλλο!
Για ηρεμήστε λίγο και μη μου θυμίζετε τι έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. για τα ΤΕΙ γιατί κυριολεκτικά βγάζω σπυριά!

Ανώνυμος είπε...

Αν έγραφα μια ανακοίνωση τον Οκτώβριο του 2010 εκπροσωπώντας μια επαγγελματική ένωση θα ανέφερα ότι το πρόβλημά μας είναι η καθολική μείωση μισθών και παροχών (ιατρικές εξετάσεις κλπ), η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Για τους συναδέλφους του Δημοσίου εκτός από όλα τα παραπάνω, χάνεται το μοναδικό πράγμα για το οποίο μέχρι τώρα μπορούσε να περηφανεύεται το Ελληνικό Δημόσιο, η μονιμότητα (στους οργανισμούς των περιφερειών δεν αναφέρεται αριθμός υπαλλήλων σε καμία ειδικότητα κάνοντας τη θέση μας ακόμα πιο επισφαλή). Ότι πέρα από τους συναδέλφους που έχουν μια δουλειά, τα προβλήματα γίνονται δυσβάσταχτα στους άνεργους (άρα και ανασφάλιστους) συναδέλφους. Κανένας δεν μένει απέξω.
Αντίθετα στην συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά σε κανένα από τα παραπάνω προβλήματα επιβίωσης. Θα θεωρούσε κανένας ότι απευθύνεται σε κάποιον άλλο λαό, σε κάποια άλλη εποχή. Φυσικά στα ίδια πλαίσια θα κινείται και η δικαιοσύνη που επικαλείται το κείμενο: Την δικαιοσύνη (ή δικαίωση) των Τεχνολόγων απέναντι στους συναδέλφους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, σαν να μην υπάρχουν Αγρότες, Επαγγελματοβιοτέχνες Αυτοαπασχολούμενοι.
Δυστυχώς μόνο εκ του πονηρού μπορώ να δω αυτές τις ελλείψεις του κειμένου γιατί ο συνδυασμός τους δημιουργεί ένα τεράστιο άλλοθι : Από τη μία «βγάζει λάδι» όλα τα μέτρα που υποβαθμίζουν τη ζωή μας και αυτούς που τα ψήφισαν (και φυσικά το λόγο που τα ψήφισαν) και ταυτόχρονα αγνοεί όλους τους άλλους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα άρα και την βοήθεια που θα μπορούσαν να προσφέρουν (όπως και την βοήθεια που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε εμείς σε αυτούς) για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.
Είναι επιτέλους καιρός, οι συνδικαλιστές που υπογράφουν τέτοιου είδους κείμενα να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Εργαζόμενοι είμαστε (ή θα πρέπει να είμαστε) και οι Τεχνολόγοι όπως όλοι οι άλλοι. Κοινοί και συνδυασμένοι πρέπει να είναι οι αγώνες μας. Αυτό το ρόλο παίζει το ΠΑΜΕ : τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου των εργαζομένων με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Γι αυτό το λόγο όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συσπειρώνονται μέρα με τη μέρα στις γραμμές του ΠΑΜΕ

Ζέκα - Πάσχου Κωνσταντίνα
Τεχνολόγος Γεωπονίας MSc
Υποψήφια Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας