Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Γιατί ξέσπασε αντιπαράθεση για το γάλα.

Ένα κατατοπιστικό κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Λάρισας για την αντιπαράθεση κτηνοτρόφων - κυβέρνησης σχετικά με το γάλα.























































































































Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: Τα 8 επίπεδα εκπαίδευσης - πτυχίων στην Ελλάδα



Επίπεδο 1
Απολυτήριο Δημοτικού.
Επίπεδο 2

Απολυτήριο Γυμνασίου.

Επίπεδο 3

• Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 3 ΣΕΚ.

• Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιπέδου 1 ΙΕΚ.

Επίπεδο 4

• Πτυχίο ΕΠΑΣ

• Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 3 ΕΠΑΛ.

• Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου ΕΠΑΛ.

• Απολυτήριο (Γενικού) Λυκείου.

Επίπεδο 5

• Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 4 ΕΠΑΛ.

• Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 4 ΙΕΚ.

• Δίπλωμα/Πτυχίο Ανωτέρας Σχολής

Επίπεδο 6 (Bachelor Degree)

• Πτυχίο Πανεπιστημίου

• Πτυχίο ΤΕΙ.

• Πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης (πενταετείς σπουδές, στρατιωτικές σχολές)

Επίπεδο 7 (Master's Degree)

• Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης

Επίπεδο 8 (Doctorate)

• Διδακτορικό Δίπλωμα



 Το σημαντικό στη πρόταση για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων είναι ότι τα πτυχία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ εντάσσονται στο ίδιο επίπεδο (στο 6), κάτι που ζητούσαν οι διοικήσεις των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση στρεβλής υιοθέτησης από το ΥπΠΕΠΘ των εισηγήσεων του ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της  Ποιότητας) η οποία   ενδεικτικά  εισηγείται:
Α. Μερικά Τμήματα σε Πανεπιστήμια, κυρίως όμως σε ΤΕΙ, που παρουσιάζουν ισχνή ακαδημαϊκή οντότητα, μπορούν να μετατραπούν σε 3ετούς ή και 2ετούς διάρκειας.
Β. Επίσης, Τμήματα (κυρίως των ΤΕΙ) που βρίσκονται αποκομμένα γεωγραφικά θα μπορούσαν, εφόσον ισχύουν και άλλες προϋποθέσεις, να μετατραπούν σε επαγγελματικά «σχολεία» ανώτερης εκπαίδευσης υπό την αιγίδα του αντίστοιχου ΑΕΙ. Σημειώνεται ότι στον ν. 4009/11 (αρθρο 5 § λα) αναφέρονται προγράμματα σπουδών «σύντομου κύκλου» στα ΑΕΙ. 
Γ. Στην συγκεκριμένη προσπάθεια θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη η προβλεπόμενη ευθυγράμμιση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων με το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό.




ΟΣΕΠ-ΤΕΙ: Επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με το απαράδεκτο τηλεοπτικό spot του Υπ. Παιδείας


http://www.alfavita.gr/

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Δεν έχουν εξισωθεί στο δημόσιο τομέα οι πτυχιούχοι ΤΕΙ και ΑΕΙ

Αν και ο εκτελεστικός νόμος 3549∕2007 –εκτελεστικός του άρθρου 16 του Συντάγματος- προβλέπει την εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ και ΤΕΙ αυτή δεν έχει προχωρήσει στο δημόσιο τομέα δήλωσε στο βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απαντώντας σε ερώτηση που έθεσε ο κ. Κακλαμάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η εξίσωση δεν έχει πραγματοποιηθεί λόγω της πολυπλοκότητας του όλου ζητήματος καθώς ένα συνέβαινε θα απαιτούσε αλλαγή του Υπαλληλικού Κώδικα, του Προεδρικού Διατάγματος 50, που αφορά το προσοντολόγιο καθώς και μια σειρά από ρυθμίσεις ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από τη συνθετότητα του ζητήματος ανάφερε μεταξύ των άλλων ότι «εφόσον αποφασίσουμε συνολικά να το ανοίξουμε, εκ των πραγμάτων θα έχει και ως αποτέλεσμα και μισθολογικές αναπροσαρμογές αναπόφευκτες». Ο Υπουργός παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΤΕ ανέρχονται σε 57.525 και αποτελούν το 10% των υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αντιτίθεται στην αντιμετώπιση του όλου ζητήματος της εξίσωσης ενώ για ακόμη μια φορά επισήμανε την πολυπλοκότητα και την περιπλοκότητα και τη συνολική αντιμετώπιση που το ζήτημα της διακριτικής μεταχείρισης των ΠΕ και των ΤΕ συνεπάγεται. «Είναι, όμως, υποχρέωσή μας και υποχρέωση του Υπουργείου το ζήτημα αυτό να αντιμετωπιστεί και να αντιμετωπιστεί συνολικά».

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των προϊσταμένων θέσεων για το οποίο δήλωσε ότι θα κατατεθεί στην Ολομέλεια καινούργιο σχέδιο νόμου για τον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων. Μάλιστα επισήμανε ότι «ο δικός μας σκοπός σε καμία περίπτωση δεν είναι να περιορίσουμε το υποσύνολο των υποψηφίων για προϊσταμένους θέσεων μόνο στους αποφοίτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».

 http://www.newsbeast.gr/