Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ... ή «άλλοι αυτοί που περνάν στο Πανεπιστήμιο και άλλοι αυτοί που περνάν στα ΤΕΙ» (Άννα Διαμαντοπούλου)

 


«…Θέλω δε να σας υπενθυμίσω ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια και σύμφωνα με πολύ σοβαρά στοιχεία που έχουμε, μαθητές οι οποίοι ήταν κάτω από τη βάση, πολύ κάτω από τη βάση και με σχετικά μικρό βαθμό απολυτηρίου, δεν εμποδίζονταν από το να βγαίνουν σε χώρες του εξωτερικού και να γυρίζουν με πτυχία σχολών με πολύ υψηλό βαθμό ανταγωνισμού στην Ελλάδα. Επομένως, είναι σωστό να μην έχουμε μια "υποκριτική" προσέγγιση, γιατί είναι πιο ανατριχιαστικό το να πούμε κάποια στιγμή ότι δεν θα έχουμε εμποροπλοιάρχους ή δεν θα έχουμε ανθοκόμους ή δεν θα έχουμε ανθυποπυραγούς, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά με απολυτήριο λυκείου να έχουν αυτή τη δυνατότητα επιλογής και προσπάθειας».



Η παραπάνω δήλωση είναι χαρακτηριστική του σκεπτικού της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Φυσικά η κ. Υπουργός δεν «ανατριχιάζει» στην ιδέα να μην έχουμε στην Ελλάδα «Ανθοκόμους» αλλά στην ιδέα οι εν δυνάμει «Ανθοκόμοι» του σήμερα να βγουν «…σε χώρες του εξωτερικού και να γυρίζουν με πτυχία σχολών με πολύ υψηλό βαθμό ανταγωνισμού στην Ελλάδα» (βλ. μηχανικοί, γεωπόνοι κοκ).
Τα ΤΕΙ ανέκαθεν έπαιζαν το ρόλο του «αναχώματος» στην είσοδο και απόκτηση «επίλεκτων» πτυχίων από τη μεγάλη μάζα των υποψηφίων. Όπως έχουμε ξαναγράψει, η υποκριτική πολιτική της δήθεν «ανωτατοποίησης» της τεχνολογικής εκπαίδευσης με τους δήθεν διακριτούς ρόλους δεν είναι τίποτε παραπάνω από την προσπάθεια εξαπάτησης των υποψηφίων και των πτυχιούχων ΤΕΙ ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση στις «επίλεκτες» σχολές των Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων.
Στην παραπάνω συνέντευξη, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται και στο ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσει στα δικά μας ΤΕΙ. «…στις σχολές εκείνες που δεν έχουν υψηλή προτίμηση και δεν υπάρχει συγκέντρωση υποψηφίων, διαμορφώνονται όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, δηλαδή με το απολυτήριο λυκείου μπορεί κάποιος ουσιαστικά να συμμετέχει στις σχολές αυτές». Φυσικά υπάρχει και η εναλλακτική λύση της κατάργησης τμημάτων των ΤΕΙ γιατί οι σχολές μας έχουν φτάσει σε τέτοιο βαθμό ανυποληψίας που ούτε με την ελεύθερη πρόσβαση δεν θα χαίρουν της προτίμησης των μαθητών.

Χρονικά περιθώρια για ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής του κώλου που συνήθως προτείνουν οι συνδικαλιστές μας πλέον δεν υπάρχουν. Η αναζήτηση σοβαρών εναλλακτικών λύσεων είναι μονόδρομος πριν βρεθούμε με πτυχία χωρίς κανένα απολύτως αντίκρισμα.